Ezt jól kifőztük !

Balmaz Tésztagyártó Start  Szociális Szövetkezet

Kezdetektől mostanáig

  1. december 01. és 2015. március 31. közötti időszakban a Téli és egyéb értékteremtő közfoglalkoztatás keretén belül betanított száraztészta készítő tanfolyam került indításra 20 fő álláskereső bevonásával.

A tanfolyam sikeres elvégzését követően a 2015/16. évben a Helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási program keretében száraztészta készítő munkacsoport indult a tanfolyamot végzetek bevonásával.

A megszerzett tudás hasznosnak bizonyult, jó minőségű száraztésztát gyártottunk kézi eszközökkel. Kezdetben csak a közétkeztetésre és a helyi termelői piacra koncentráltunk.

  1. év novemberében lehetőségünk nyílt a program továbbfejlesztésére azáltal, hogy egy kis tésztagyártó gépet és szárító kamrát szerezhettünk be pályázati forrásból, vállalva azt, hogy a támogatás fejében szociális szövetkezeti formában tevékenykedünk.

Ennek eredményeként növeltük a tészta választékunkat, homogénebb lett a minőség, nőtt a mennyiség és a csomagolásunk is új külsőt kapott.

  1.  augusztusában megalakult a Balmaz Tésztagyártó Szociális Szövetkezet.  8 fő természetes személlyel (3 fő közfoglalkoztatottal,  5 fő önkormányzati dolgozóval) és  önkormányzati tagsággal.

6 fővel kezdtünk el dolgozni, készítettük, fejlesztettük a tésztáinkat, jártuk a piacokat.

Ország szerte elismert a nevünk, hiszen közfoglalkoztatásból nőtünk ki. Ma már saját lábon, állami támogatás nélkül álljuk meg a helyünket, fejlesztjük termékeinket. Fejlesztésünknek köszönhetően ma már 7 fővel dolgozunk az üzemben. 1 fő pedig saját üzemeltetésű mintaboltunkban elérhetőek termékeink, de azonkívül megtalálhatóak az alapvető élelmiszerek is.

Több étterem séfje jött el hozzánk személyesen hozzánk, megnézni a gyártás folyamatát.

Munkánkkal elvarázsoltuk őket, s azóta is több vendéglátó egységbe szállítunk. Éttermekben, csárdákban, szállodákban, de idősek otthonában vagy a minőségre valamit is adó kifőzdében, közétkeztetésben is fogyasztják tésztáinkat ország szerte több helyen.

Folyamatosan kínáljuk termékeinket több országos és megyei vásárban, piacon, sokadalomban, kiállításokon, termelői piacokon.

Egyre több kis üzlet forgalmazza viszonteladóként a termékeinket. Multikban nem vagyunk jelen, és nem is szeretnénk bekerülni.

A minőség elismerését mutatja az is, hogy 2016. márciusától, illetve 2020. évben újra jogot nyertünk a „Balmazportéka” márkajegy használatára.

  1. és 2018. évben is a Hajdúsági Expó szakmai zsűrije „Kíváló termékdíjjal” jutalmazott bennünket.

Az OFA több termékünket javasolta benevezni a Magyar Termék védjegy használatra.

  1. évtől 8 száraztésztánk lett „MAGYAR TERMÉK” tanúsító védjegy használatára jogosult termék.

Kicsit a számokról.

  1. évben közel 40 tonna rétes lisztet (Hajdú Gabona), 3400 kg durumbúza lisztet (Júlia Malom), és 2200 kg tönkölybúza lisztet, és több mint 400 000 ezer db tojást használtunk fel.

Mivel számunkra nagyon fontos a magas minőség, így a fehér lisztek közül a rétes lisztet használjuk, mely a legjobb tulajdonsággal bír, a legszebb, és legfinomabb tésztákat eredményezi. A tojások, amiket használunk, kapirgálós tyúktojások, amit egy kistermelőtől veszünk, melyet kézzel, egyesével törünk fel.

Jelenleg 8 fajta tésztánk van forgalomban, (8 tojásos, 4 tojásos, durum tojásos, durum tojásnélküli, tönkölybúza lisztes, chilis, és petrezselyemzölddel, és paradicsompürével készült tészták. 25 féle formában, és 70 féle kiszerelésben, vonalkóddal ellátva.

Tésztáink egy része még mindig kézzel készül, hagyományos módon, nagyobb része pedig már géppel készül. Kis géppel dolgozunk, mely egyszerre 8 kg lisztet tud összekeverni, (a gép nem működik nélkülünk). A nyers tészta kb 12-16 órát szárad szárítókamrában, majd kézzel csomagoljuk a tésztákat.
Összességében elmondható, hogy gépi tészták készülnek, de a kézi munka nélkülözhetetlen nálunk.

Készítünk zöld tésztát, petrezselyem zölddel (a nyers levelet ledarálva, keverjük a tojáshoz a zöld elegyet, készül piros tészta is paradicsompüré felhasználásával.

Készül még tojásnélküli és 8 tojásos durumbúza lisztből száraztészta, de repertoárunkat színesíti a chilis termékek sokasága (carolina reaper chiliből készült szószt teszünk a tojáshoz), illetve teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel készült szénhidrátcsökkentett termék is (a lisztet szintén kistermelőtől vesszük meg, aki maga veti, kezeli és őrli a búzát).

A szövetkezet berkein belül a kínálatot folyamatosan bővítjük, kreatív ötletekkel, lelkesedésünkkel a sikerre való törekvéseinkkel, naponta bizonyítjuk, hogy érdemes dolgozni.

A legfontosabb, amit szeretnénk: Gasztronómiai élményt nyújtsunk mindenkinek!

A Balmaz Tésztagyártó Start Szociális Szövetkezet nem CSAK száraztésztát gyárt, termékeink megvásárlásával hozzásegítjük vásárlóinkat egy autentikus íz élményhez.

Köszönjük városunk lakóinak bizalmát, támogatóink segítségét, és bízunk benne, hogy a közelgő jó idő beköszöntével egyre több háztartásban kóstolják meg száraztésztáinkat akár a kerti partik, akár egyéb főzésre csábító alkalmakkor.

Ezek után már semmi mást nem szeretnénk:

Jó étvágyat kívánunk termékeinkhez !

Salánki Ágnes: – Balmaz Tésztagyártó Start Szociális Szövetkezet elnöke, projektmenedzsere