Ezt jól kifőztük !

Balmazújvároson mindig olyan emberek éltek, akik szerettek dolgozni, alkotni. Vagy saját maguk ötleteiből, vagy mások szellemi tőkéjét felhasználva, de számos, feljegyzésre méltó történést, vállalkozást jegyeztek és jegyeznek az itteni krónikások. Mind a mai napig!

A 21. század magas szintre emelt technikai- és gazdasági kihívásainak is igyekeznek a maguk sajátos módján az itt élők megfelelni. Ki így, ki meg úgy. Napjaink rohanó világában csak az tud talpon maradni, aki alkalmazkodik. Valami olyat talál ki, ami másnak nincs. Ami biztosan eladható, vagy hosszabb távon is eredményesen bizonyosan működtettethető. Valljuk be: ez egyáltalán nem könnyű!

Lehet panaszkodni, lehet a megpróbáltatások elől elfutni, és lehet megkapaszkodni a sodró árral szemben. Ha ez sikerül, kicsit talán fellélegezhetünk. Aztán erőinket koncentrálva, biztos alapokra helyezve elképzeléseinket, erős hittel és akarattal sikerülhet ! Lehetne a mostanában divatos kifejezéssel sikertörténetnek is nevezni a mienket, de mi inkább maradunk szerényen a „jól működő” jelző alkalmazása mellett. Miről is beszélek?

A helyi viszonyokat tekintve bizony be kell látnunk: a munkahelyek kínálata lényegesen szerényebb a munkát vállalni szándékozók számánál. Viszont – ahogy szokták is mondani- minden rosszban lehet valami jó is. Ha már nem állunk jól munkahelyekkel, talán ötleteljünk kicsit. Teremtsünk magunknak valami olyat, ami – ha kis lépésekben is- de segíthet a dolgozni szándékozó ügyes kezű újvárosiaknak. Volt közöttünk néhány gondolkodó ember, aki nem csak megértette, de át is látta a városban kialakult bonyolult helyzetet. Az ötletelésből először elképzelés, majd terv született. Nem kell valami hatalmas dologra gondolni, de az időközben elért eredményeink a megvalósítás helyes irányát támasztják alá.

A 2014. december 01. és 2015. március 31. közötti időszakban a végrehajtható téli- és egyéb, értékteremtő közfoglalkoztatási programok keretein belül Balmazújvároson betanított száraztészta készítő tanfolyam indult 20 fő álláskereső bevonásával. Ezáltal dolgozni vágyó, ügyes kezű helyiekre tettünk szert. Ez a lehetőség képezte az eredeti elképzelésünk alapját is. A tanfolyam sikeres elvégzését feltételezve elvileg tehát adott volt számunkra a frissen képzett munkaerő. A tervezett feladatok végzésre alkalmas hely kiválasztását követően a 2015/16. évben a fentebb említett programok keretében a száraztészta készítő munkacsoport be tudott indulni – az immáron eredményesen tanfolyamot végzetek – bevonásával.

A megszerzett tudás hasznosnak bizonyult, a lelkes fogyasztók szerint jó minőségű száraztésztát gyártottunk! Különösebb technikai háttér nélkül, csak kézi eszközökkel.

Azért, hogy az elkészült termékeinket biztosan értékesíteni lehessen szükséges volt komoly piackutatás lefolytatása. Meg kellett tennünk, hiszen ha az árú a raktárban áll, nem hoz hasznot. Sőt! Inkább csak költségeket termel. A napról napra jobban alakuló adatokat elemezve meghatároztuk a következő időszak stratégiáját. Ennek értelmében óvatos, de biztos piaci terjeszkedést terveztünk. Kezdetben csak a helyi közétkeztetésre valamint a jól működő, komoly vásárló erővel bíró helyi termelői piacra koncentráltunk tésztáink eladásával. Úgy látszott, az elképzelés jó irány felé indult, és óvatos örömmel konstatáltuk szerény eredményeinket. Támogatóink bátorítottak minket, hogy amit csinálunk, az bizonyosan jó dolog, és ne szegje kedvünket semmi.

Az eredmények pedig tényleg egyre megnyugtatóbban alakultak. Pénzügyi helyzetünkből látszott, hogy érdemes volt belevágni a száraztészta gyártásba.

2015. novemberében lehetőségünk nyílt a megálmodott program hatékony továbbfejlesztésére. Ez megvalósulhatott azáltal, hogy egy nagy teljesítményű tésztagyártó gépet és a növekvő termeléshez szükséges szárító kamrát szerezhettünk be. A finanszírozás a rendelkezésre álló pályázati forrásból történt. Ennek fejében vállalnunk kellett, hogy az elnyert támogatáshoz átalakulást hajtunk végre. E szerint a továbbiakban szociális szövetkezeti formában kell tevékenykedünk. A végrehajtott fejlesztések eredményeként növelni tudtuk a tészta választékunkat, homogénebb lett a minőség, nőtt a mennyiség és a csomagolásunk is új külsőt kapott. Örömünkre szolgált, hogy a minőséget mindvégig meg tudtuk, és tudjuk tartani. Működött az ötlet, létezett a tészta üzem!

2016. augusztusában megalakult a Balmaz Szociális Szövetkezet. Az új forma összetétele 8 fő természetes személlyel (3 fő közfoglalkoztatottal, és 5 fő önkormányzati dolgozóval) és az Önkormányzat tagságával rögzült. Ennek keretében immáron 3 fő részmunkaidős foglalkoztatásával működtünk. A csapat pedig jól teljesített. Folyamatos működéssel dolgoztunk, készítettük, fejlesztettük tészta kínálatunkat, miközben a termékek értékesítésére egyre több helyen jelen voltunk a piacokon. Megszerettek minket, és általunk kínált termékeinket is. Ma már büszkén mondhatjuk: sokan keresnek minket, és általunk tésztáinkat. Elégedettek vásárlóink, és ami a legfontosabb: rendszeresen visszatérnek standjainkhoz. Igyekszünk minél több helyre eljutni, és ezáltal városunk hírét is adjuk Balmazportéka díjas termékeinkhez.

Napjainkban már folyamatosan kínáljuk termékeinket több országos és megyei vásárban, piacon, és egyéb sokadalomban. Jelen vagyunk: Ónod, Mezőcsát, Jászapáti települések országos állat- és kirakodó vásárain, Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Nádudvar termelői piacain. Termékeink prémium minőséget képviselnek, ezért szinte valamennyi helyszínen időről időre kapunk egy-egy újabb felkérést. Az eltelt időszakban sikerült megvalósítanunk, hogy viszonteladók is forgalmazzák a tésztáinkat. Így Balmazújvárosban, Sátoraljaújhelyen, Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Körösnagyharsányban, Hejőbábán is kaphatóak már termékeink. Emellett pl. közétkeztetésben fogyasztják Tiszagyulaházán, de elégedettséggel főzik a balmazújvárosi tésztákat Balmazújváros, Sajószöged, Poroszló, és már Derecske jó néhány vendéglátó egységében is.

Büszkeséggel mondhatjuk el mára: a más településen lakók is megszerettek minket és természetesen termékeinket. A környékbeli városok, települések rendezvényein visszatérő vendégként vehetünk részt: Derecske, Berettyóújfalu, Sáránd, Hajdúvid, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Hajdúnánás, Hortobágy, Tiszaújváros, Kaba., Tiszagyulaháza.

Mi ezután is igyekezni fogunk, és nem szeretnénk lassítani elképzeléseink sikeres szériáján. Ennek legutóbbi példája, hogy 2017. évben önkormányzati kölcsönből beszerzésre került a már meglévő szárítókamránk mellé egy másik, még nagyobb kapacitású szárítókamra is. Mára naponta már akár 300 kg tésztát vagyunk képesek legyártani, és szárítani.

Rengeteg munka és igyekezet meghozza várva várt gyümölcsét. E bíztató eredmény produkálásához felhasználtunk 21 tonna lisztet, 168 ezer db tojást, és mindazt a tudást, amit az igazán jó tésztába bele kell tenni! Talán megérte a fáradozást, hiszen 2018 év elején összesen 28 féle tésztánk van forgalomban.

A szövetkezet berkein belül termékeink kínálatát folyamatosan bővítjük. Működésünket kreatív ötletekkel, lelkesedésünkkel a sikerre való törekvéseinkkel igyekszünk elősegíteni. Naponta bizonyítjuk, hogy érdemes dolgozni, hiszen munkánk eredménye azt mutatja, hogy megvalósul az önfenntartás.

Köszönjük városunk lakóinak bizalmát, támogatóink segítségét, és bízunk benne, hogy a közelgő jó idő beköszöntével egyre több háztartásban kóstolják meg száraztésztáinkat akár a kerti partik, akár egyéb főzésre csábító alkalmakkor.

Ezek után már semmi mást nem szeretnénk:

Jó étvágyat kívánunk termékeinkhez !

Salánki Ágnes: – Balmaz Tésztagyártó Szociális Szövetkezet elnöke, projektmenedzsere